Πέμπτη, Απριλίου 28, 2011

Μακεδόνες στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών στην πόλη Ίζμιρ-Σμύρνη της Τουρκίας.

 

Μεγάλο χορευτικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών έλαβε μέρος στην πόλη Ίζμιρ-Σμύρνη της Τουρκίας, από τις 23 εώς και τις 28 Δεκεμβρίου 2010, προς τιμή του Κέμαλ Άτατουρκ. Στο φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν χορευτικοί συλλόγοι από τη Ρουμανία, Δημ. Μακεδονίας, Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία και Τουρκία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια των χορευτικών παραστάσεων στους χώρους της εκδήλωσης τοποθετούνται, ενδεικτικά, σημαίες από την χώρα προέλευσης της κάθε χορευτικής ομάδας.

Η παρουσίαση μακεδονικών παραδοσιακών χορών στο συγκεκριμένο φεστιβάλ του Δεκεμβρίου 2010, έγινε μεσω χορευτικών ομάδων προερχόμενων από τρία  διαφορετικά Κράτη: Από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, από την Ελλάδα και από την Αλβανία.

Την πολιτιστική κουλτούρα των Μακεδόνων της Ελλάδας εκπροσώπησε η χορευτική ομάδα “Солунчани” – “Σολούντσσανι” (Θεσσαλονικείς),  «φύλακας» του πολιτισμού των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Η χορευτική ομάδα “Σολούντσσανι” είναι από τη Θεσσαλονίκη - Σόλουν και τις γύρω περιοχές.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, οι Τούρκοι διοργανωτές, κατά τη διάρκεια της χορευτικής των παράστασης των Солунчани-Σολούντσσανι τοποθέτησαν ελληνικές σημαίες στο χώρο των εκδηλώσεων προκειμένου οι θεατές να ενημερωθούν ότι παρακολουθούν χορευτική παράσταση Μακεδόνων οι οποίοι προέρχονται από την Ελλάδα. Σημειωτέων οτι ορισμένοι από τους θεατές, τραγουδούν στα μακεδονικά το Μακεντόνσκο Ντέβοητσσε (Μακεδονοπούλα)!

 

 

Αντίστοιχα, όπως μπορείτε να δείτε στο επόμενο βίντεο, οι Τούρκοι διοργανωτές, κατά τη διάρκεια της χορευτικής των παράστασης των Μακεδόνων της Αλβανίας τοποθέτησαν αλβανικές σημαίες στο χώρο των εκδηλώσεων προκειμένου να ενημερωθούν οι θεατές  ότι παρακολουθούν χορευτική παράσταση Μακεδόνων από την Αλβανία. Το χορευτικό συγκρότημα από την Αλβανία είναι από τα μακεδόνικα χωριά του Πούστετς, Μάλα Πρέσπα, Γκόλο Μπρ’ντο (στην ανατολική Αλβανία κοντά στις λίμνες των Πρεσπών).

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου