Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

Παρουσίαση του Σύγχρονου Μακεδονο-Ελληνικου λεξικού στο Ευρωκοινοβούλειο

 

Βιντεο από την παρουσίαση του Σύγχρονου Μακεδονο-Ελληνικού λεξικού στο Ευρωκοινοβούλειο, 22 Ιουνίου 2011. Η παρουσίαση έγινε στην αγγλική γλώσσα. Οι υπότιτλοι στο βίντεο είναι στη μακεδονική γλώσσα.



Σύγχρονο Μακεδονο-Ελληνικο λεξικο

 

Εντός των προσεχών ημερών θα ακολουθήσει βίντεο με υπότιλους μεταφρασμένους και στην ελληνική γλώσσα.

Παρουσίαση του Λεξικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με διοργανωτές το ίδρυμα “Center Maurits Coppieters” και ο υπό ίδρυση σύλλογος “Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού”.

9 σχόλια:

  1. Τώρα που έμαθε όλη η Ευρώπη για το λεξικό, θα ήταν καλό να γίνει παρουσίαση και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μάθει για το λεξικό όλος ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μάλλον προτεραιότητα έχει η σκοταδιστική ελλάδα που δεν γνωρίζει τίποτε για την ζωντανή ιστορία του τόπου..
    τον τεράστιο πολυεθνικό πλούτο της..
    τον τεράστιο πολυγλωσσικό πλούτο της...
    το τεράστιο πολυπολιτισμικό πλούτο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελληνας Μακεδόνας09 Ιουλίου, 2011 15:56

    Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι αμφότερες πλευρές δεν δέχονται υποχωρήσεις στον όρο μακεδόνια και στα παράγωγα του.Πώς είναι δυνατόν η Ελλαδα να αναγνωρίσει μακεδονική μειονότητα όταν2.000.000 πολίτες της σε περιφερειακή ταυτότητα έχουν την μακεδονική?Οι 2 πλευρές αντιλαμβάνονται διαφορετικά την μακεδονικότητα σε επίπεδο κουλτούρας,πολιτισμού,γλώσσας μέχρι και εθνικής συνείδησης.Οι μεν ανήκουν στο ελληνικό εθνος και οι δεν στο νεοσύστατο και προσφατα ανεξάρτητο κράτος της γειτονικής μας δημοκρατίας.Το πρόβλημα με τους εθνικά μακεδόνες είναι ότι ο αυτοπροσδιορισμός τους οικειοποιείται το όλον αφήνοντας καθόλου περιθώρια στους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ελληνα Μακεδόνα

    Χίλιοι καλοί χωράνε στη Μακεδονία, αρκεί να υπάρχει θέληση. Οι ντόπιοι εθνικά Μακεδόνες δεν έχουμε πρόβλημα στη χρήση του όρου Μακεδόνας από τους Βορειο-Ελλαδίτες.

    Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι ύψιστο. Και πρέπει να είναι σεβαστό και από τις δύο πλευρές. Στην πράξη, ο σεβασμός του αυτοπροσδιορισμού, σημαίνει σεβασμό και αναγνώριση της εθνικά Μακεδονικής ταυτότητας και της Μακεδονικής γλώσσας από την Ελλάδα και σεβασμό και αναγνώριση των Ελλήνων-Μακεδόνων από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας (π.χ. εθνικά Έλληνες με Μακεδονική, περιφερειακά, πολιτιστική ταυτότητα)

    Η αναγνώριση του δικαιώματος των δύο μακεδονικών ταυτοτήτων για να συνυπάρξουν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια τελική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας. Έτσι, δεν θα υπάρχει σύγχυση στη χρήση του όρου “Μακεδόνας” εφόσον αυτός θα οριστεί ξεκάθαρα για τις δύο ομάδες: εθνικά Μακεδόνες από τη μια πλευρά και Έλληνες-Μακεδόνες από την άλλη.

    Επιπλέον οι δυο όροι έχουν το πλεονέκτημα ότι πηγάζουν από τον, θεμελιώδους σημασίας, αυτοπροσδιορισμό των δύο ομάδων. Να αποκλειστούν ανεπιθύμητες και καταχρηστικές ονομασίες (π.χ. Σλαβόφωνοι, Τουρκόφωνοι κλπ) που δεν πηγάζουν από αυτοπροσδιορισμό των δύο ομάδων.
    Διάβασε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ εδώ:
    http://abecedar.blogspot.com/2009/04/blog-post_27.html


    Όμως, θα σου θέσω ένα ερώτημα. Ρητορικό μεν, υπαρκτό δε:

    Πώς μπορείς να πείσεις έναν Πόντιο κάτοικο της Βορειας Ελλαδσας να αυτοαποκαλείται Ελληνο Μακεδόνας κι όχι Πόντιος ή Ελληνο Πόντιος; Όσους Πόντιους γνωρίζω προσωπικά, επιθυμούν να τους αποκαλώ Πόντιους, και έτσι τους αποκαλώ. Σέβομαι το όνομα με το οποίο θέλουν να τους αποκαλώ.

    Ελληνο Μακεδόνες με το ζόρι, όπως εσύ τους αποκαλείς, δεν θα τους κάνω. Πόντιοι είναι οι άνθρωποι και, σεβόμενος τον αυτοπροσδιορισμό τους, τους αποκαλώ Πόντιους.

    Αν μου βρεις έστω και έναν Πόντιο στη βόρεια Ελλάδα ο οποίος θέλει να τον αποκαλούν Ελληνο Μακεδόνα κι όχι Πόντιο ή Ελληνο Πόντιο γράψε μου να τον γνωρίσω από κοντά. Εγώ δεν έχω βρεί κανέναν μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγνώμη αλλά σε τι διαφέρουν οι εθνικά έλληνες που κατοικούν στη νότια μακεδονία του αιγαίου από τους εθνικά έλληνες που κατοικούν στη δυτική θράκη, ή στο μωριά για να μιλάς για ελληνο-μακεδόνες..??

    επίσης όταν μιλάς για εθνικά έλληνες θα πρέπει να μας πεις τι εθνικό/πολιτιστικό αυθεντικό ελληνικό υπάρχει..??

    έτσι για να συνεννοούμαστε....

    όπως και να μας πείς ποιος αυτοπροσδιορίζεται ατομικά και προσωπικά με τον όρο-φράση :
    εθνικά έλληνας..?

    παρομοίως εθνικά μακεδόνας..?

    διότι εμείς γνωρίζουμε όσους αυτοπροσδιορίζονται ΜΟΝΟ έλληνες ή μακεδόνες σκέτο...!!!

    δεύτερη εθνοτική ταυτότητα με το προσωνύμιο μακεδονική πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχει..

    όπως και δεύτερη ελληνική..

    η συνωνυμία της εθνοτικής με την γεωγραφική μακεδονική ταυτότητα , ούτε σύγχυση ούτε οικειοποίηση προκαλεί...

    όπως εξάλλου συμβαίνει και με την ιρλανδική εθνική ταυτότητα η οποία ταυτίζεται με την γεωγραφική...
    γεγονός απόλυτως φυσιολογικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλληνας Μακεδόνας11 Ιουλίου, 2011 16:57

    Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω για το πώς νιώθει ένας πόντιος και πως θέλει να τον αποκαλούν.Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως ο διαχωρισμός σε Ελληνες μακεδόνες και εθνικά μακεδόνες είναι ΛΑΘΟΣ.Διότι ο όρος Ελληνας μπροστά από το μακεδόνας δηλώνει το έθνος.Το εθνικά μακεδόνας δεν μπορεί να ίναι μτο ίδιο εφόσον ο όρος θα ΕΚΠΕΣΕΙ και θα αποκαλούνται σκέτο μακεδόνες.Αλλωστε δικαίωμα στον όρο μακεδόνας μπορεί να έχει και ένας Βούλγαρος ή Αλβανός.Επομένως κατά την άποψη μου θα πρέπειοι εθνικά μακεδόνες να αυτοπροσδιοριστούν με ένα τρόπο που να μην επηρεάζει την περιφερειακή ταυτότητα των υπολοίπων.Η λέξη σλάβομακεδόνας είναι ανάρμοστη διότι δεν είναι απαραίτητο οι άνθρωποι αυτοί να νιώθουν σλάβοι.Το πιο θεμιτό για εμένα είναι βορειομακεδόνες με την προυπόθεση να ονομαστεί το γειτονικό κράτος Βόρεια Μακεδονία.

    Υ.Σ Ξέρω πολλούς βλάχους που νιώθουν μακεδόνες και δεν το ορίζω εθνικά.Νιώθουν για παράδειγμα μακεδόνες και όχι ηπειρώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλληνας Μακεδόνας11 Ιουλίου, 2011 17:01

    Και κάτι ακόμα.Υπάρχουν ντόπιοι μακεδόνες που δεν νιώθουν εθνικά μακεδόνες.Επίσης το βορειοελλαδίτες αντιπροσωπεύει και τους εθνικά μακεδόνες που ζουν στην βόρεια Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλληνας Μακεδόνας12 Ιουλίου, 2011 00:06

    Ανώνυμε 5:22AM

    Πρώτον και κύριον.Θα αναφέρεσαι στην ελληνικη μακεδονία όπως της αρμόζει και ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.'Οπως εγώ λέω Ιστανμπούλ την Κων/πολη και Νότια Αλβανία την Βόρεια Ήπειρο.Μακεδονία του Αιγαίου δεν υπάρχει,και δεν μιλώ με την γεωγραφική έννοια του όρου.Το τι ελληνικό-αυθεντικό υπάρχει το ξέρεις καλά απο τις παραδόσεις των κατοίκων σε όλη την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.Την καραμέλα πως ΟΛΟΙ οι Έλληνες είναι βλάχοι,αρβανίτες,μακεδόνες,μπαφραλήδες,καραμανλήδες,πομάκοι και τα συναφή άστα.Όλοι οι άνθρωποι ανήκουν σε ΄ρατσες και φυλές και αναλόγως την γλώασσα τους και τα χαρακτηριστικά τους ανθρωπολογικά και μορφολογικά ανήκουν σε ΕΘΝΗ.Ιστορική μνήμη και συνέχεια αίματος υπάρχει έστω και αναμεμειγμένη.Καθαρά έθνη δεν υπάρχουν.Όταν λέω Ελληνας Μακεδόνας εννοώ κάποιον γεννημένο στην μακεδονία που έιναι Ελληνας.Απο τη στιγμή που αυτος και οι παππούδες του γεννήθηκαν εδώ η περιφερειακή του ταυτότητα τον ακολουθεί.Οπως υπάρχουν Βαυαροι και Ρηνανοί αλλα εξίσου είναι Γερμανοί και όπως υπάρχουν Καμπανοί και Βουργουνδοί αλλα είναι Γάλλοι!Τώρα το ποίημα για τους πρόσφυγες του 22' που εγκαταστάθηκαν στη μακεδονία δεν μου λέει ΤΙΠΟΤΑ και τον πρόλογο ότι ήταν χριστιανοί τούρκοι και όχι Έλληνες δεν το δέχομαι.Η εθνική τους συνείδηση ήταν ελληνική.Και αν αυτοί δεν είχαν το δικαίωμα να λέγονται μακεδόνες τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους το έχουν????Γιατί εσύ αν γεννιόσουν στην Αυστραλία και ήσουν Ελληνας θα δήλωνες Ελληνοαυστραλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά πως δεν σας έχουμε πάρει τα κεφάλια ένας θεός ξέρει κολοπροδότες ανθέλληνες.Με αυτή την κίνηση στηρίζετε τις εθνικιστικές βλέψεις τον σκοπιανών δεν το καταλαβαίνετε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή