Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2011

Παρουσίαση του Σύγχρονου Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού στην Αθήνα

 

Το blog Macedonian Abecedar ανταποκρινόμενο στην επιθυμία των Μακεδόνων να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την εκδήλωση παρουσίασης του Σύγχρονου Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού που έγινε στην Αθήνα, σας παρουσιάζει σήμερα 2 αποκλειστικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Παρουσίαση του Σύγχρονου Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού στην Αθήνα.

Παρουσίαση του Σύγχρονου Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού στην Αθήνα.

Την παρουσίαση έκαναν ο Παύλος Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ιωάννου από το περιοδικό «Βαβυλωνία» και ο ο Φίλιππας Κυρίτσης από την Αντιεθνικιστική κίνηση.

Η συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης του Μακεδονο-Ελληνικού λεξικού επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα της παρουσίας και της ιστορίας της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις της πατρίδας μας με την Δημοκρατία της Μακεδονίας.Σύγχρονο Μακεδονικό-Ελληνικό Λεξικό

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διατέθηκαν αρκετά αντίτυπα και των δύο λεξικών καθώς και πλήθος εφημερίδων της Nova Zora.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι αντιεθνικιστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του Ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και φίλοι από την Αθήνα.

Παρακάτω σας μεταφέρουμε την είδηση σε μετάφραση από την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Канал 5 Телевизија:

= = =

Το Μακεδονικό-Ελληνικό λεξικό έφθασε στην Αθήνα!

Την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα, η Αθήνα επιμένει να την αρνείται, αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι και τα μέλη του μακεδονικού «Ουράνιου Τόξου» και μέλη των αντι-εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα.

Μετά τις Βρυξέλες, τη Φλώρινα το μακεδονικό λεξικό έφτασε στην Αθήνα.

Είναι τραγική ειρωνεία αφού το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα που εξέδωσε το λεξικό αυτό, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά κάποιο τρόπο από το ελληνικό δημόσιο, να μην αναγνωρίζει, η χώρα αυτή, επίσημα, την ύπαρξη της γλώσσας και από την άλλη πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνεται η έκδοση του μακεδονο-ελληνικού» Λεξικού, δήλωσε ο Πάβλε Φιλίποφ- Βοσκόπουλος, από το ‘Ουράνιο Τόξο’.

Η δημοσίευση βοηθά στην επικοινωνία των δύο αυτών διαφορετικών γλωσσικών πολιτισμών.

Ενδιαφερόμαστε για την αναγνώριση και την διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Η γλώσσα που μιλιέται και τραγουδιέται εδώ και αιώνες. Μια γλώσσα κατά της οποίας πολέμησε η Ελλάδα όσο κανείς άλλος» δήλωσε ο Νίκος Ιωάννου από το περιοδικό «Βαβυλωνία».

«Για την μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα, είναι καθαρά φασιστική η άποψη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την επέκταση των συνόρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε ο Φίλιππας Κυρίτσης.

Επειδή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει λεξικό εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας, το λεξικό αυτό θα βοηθήσει σε αυτό.

Σε αντίθεση με την παρουσίαση που έγινε πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα, η οποία σημαδεύτηκε από επεισόδια, αυτή τη φορά η προώθηση του δεύτερου τόμου, έγινε ομαλά και οι πολίτες που παραβρέθηκαν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Έκαναν, μάλιστα, ερωτήσεις και ενδιαφέρθηκαν για τις ελληνο-μακεδονικές σχέσεις και την μακεδονική κοινότητα.

«Ποια είναι η γνώμη σας για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;» (Εννοώντας το άγαλμα που στήθηκε στη πόλη των Σκοπίων).

«Είναι μια κακή αντιγραφή του ελληνικού εθνικισμού», είπε ο Πάβλε Βοσκόπουλος από το «Ουράνιο Τόξο».

Τέλος, ο Βοσκόπουλος πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην Αθήνα για την αντι-μακεδονική πολιτική της. Την ημέρα που η Ελλάδα είπε όχι στον φασισμό, 71 χρόνια μετά οι αντι-εθνικιστές Μακεδόνες μαζί με τους αντι-εθνικιστές Έλληνες με την παρουσίαση του λεξικού, λένε ΟΧΙ στον ελληνικό φασισμό».

Πηγή: Канал 5 Телевизија

= = = =

Ευχαριστούμε τον φίλο ανώνυμο που μας έστειλε την μετάφραση του δημοσιεύματος του Канал 5 από την μακεδονική στην ελληνική γλώσσα. Κάθε βοήθεια δεκτή Brakia Macedontsi.

More Sokol & Abecedar

 

3 σχόλια:

  1. «Ποια είναι η γνώμη σας για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»
    (Εννοώντας το άγαλμα που στήθηκε στη πόλη των Σκοπίων).
    «Είναι μια κακή αντιγραφή του ελληνικού εθνικισμού», είπε ο Πάβλε Βοσκόπουλος από το «Ουράνιο Τόξο».

    Πήγα στην ιστοσελίδα του καναλιού και όντως υπάρχει αυτός ο διάλογος!
    Αναρωτιέται αλήθεια κανένας από τους «Μακεδονομάχους» Ελληναράδες τύπου Ακρίτα ή ΧΑΛΙΔΩΝ πως είναι δυνατόν κανάλι από την χώρα των «ακατανόμαστων» να δημοσιεύει ευθεία κριτική εναντίον της κυβέρνησης Γκρούεφσκι;
    Μήπως κάποιος που απλά ξέρει Ελληνικά δεν αντιλαμβάνεται πως ο Παύλος Βοσκόπουλος όχι απλά καταδικάζει την αγαλματομανία των γειτονομακεδόνων αλλά την θεωρεί κακέκτυπο του Ελληνικού εθνικισμού;
    Και όμως. Οι Ελληναράδες τύπου Χαρδαβελόλιακόπουλου πάλι θα μας λένε για «πράκτορες» των Σκοπίων και «ενεργούμενα» του Σόρος!!!!!
    Τόσο απλά και τόσο ανόητα……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι και να κάνουν οι Μακεδόνες, όσες δηλώσεις υποταγής στον ελληνικό εθνικισμό και να κάνουν πάντα θα αντιμετωπίζονται από τους Έλληνες εθνικιστές ως ενεργούμενα των Σκοπίων, του Σόρος, το Σιωνισμού , των Μασόνων την στιγμή που ακόμα και ο εθνικιστής Παπούλιας αντιμετωπίζεται από το φαιοκόκκινο φασιστικό μπλόγκ ως προδότης και όργανο ξένων δυνάμεων. Γι αυτό το λόγο οι Μακεδόνες οφείλουν να λειτουργούν σεβόμενοι ΜΟΝΟ τις αρχές τους και την συνείδησή τους.

    Προσωπικά αν το άγαλμα του Αλέξανδρου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι βιολογικοί πρόγονοι των σημερινών , τότε είναι πράξη εθνικιστική και καταδικαστέα. Αν αντίθετα , όπως πιστεύω, αποτελεί πράξη απόδοσης τιμής και εκτίμησης σε έναν από τους πλέον επιφανείς ανθρώπους που γεννήθηκε και έζησε στην γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται από τότε αδιάλειπτα Μακεδονία, τον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, ιδιαίτερα δε στην μακεδονική Πέλλα , στην γενέτειρα του πατέρα της σύγχρονης λόγιας μακεδονικής γλώσσας, του Κρστε Μισίρκωφ, τότε δεν αποτελεί εθνικιστική ενέργεια αλλά στοιχείο της ιστορικής αυτογνωσίας του σύγχρονου κατοίκου της Μακεδονίας.

    Πολύ περισσότερο ότα ανάλογη απότιση φόρου τιμής ταυτόχρονα γίνεται σε όλους τους επιφανείς ιστορικά γεννημένους κάτοικους της Μακεδονίας, όπως ο Ιουστινιανός, ο Κύριλος και ο Μεθόδιος, ο Σαμουήλ , η αδελφή Τερέσα κλ.π

    Για αυτό είμαι υπέρ του αγάλματος του Αλέξανδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 12:58 PM, ноември 01, 2011


    Οι επιφανείς ιστορικά γεννημένοι κάτοικοι της μακεδονίας που ανέφερες διεκδικούνται από την γειτονική μας δημοκρατία σε επίπεδο ΕΘΝΙΚΟ!Δηλαδή ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος με τους σημερινούς τις κατοίκους..Δηλαδή αυτοί όλοι είναι εθνικά μακεδόνες που ανέφερες?Σύμφωνα με "καποιες" απόψεις τα έθνη δημιουργήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια..Γιατί αν δεν είναι και ανεγέρθησαν τα αγάλματα τους μόνο και μόνο για να τους τιμήσουν θα έπρεπε να αναγράφεται η ευρύτερη μακεδονία ως τόπος γέννησης τους καθώς και η εθνικότητα τους ρωμα΄ι'κή,ελληνική,βουλγαρική και αλβανική αντίστοιχα.Όσο για το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου δεν το έστησαν για να αποδώσουν φόρο τιμής αλλά γιατί πιστεύουν ότι είναι απευθείας απόγονοι του και ότι και αυτός ήταν ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ!!!!!!...Τουλάχιστον ας έγραφαν από κάτω το όνομα του όπως το έγραφε και ο ίδιος πριν χιλιάδες χρόνια...Αλέξανδρος...και όχι έφιππος πολεμιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή