Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ФИЛМ ЗА ВИСТИНАТА ЗА ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА ВО ГРЦИЈА

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Γραμμένο σε 01.01.2012

Η ταινία, με πολλά στοιχεία ντοκυμαντέρ, „Луѓе без земја“(Λούγκιε μπεζ ζέμια-Άνθρωποι χωρίς πατρίδα), σκηνοθεσίας του Μάρκο Γκιόκοβιτς, ασχολείται με το ιστορικό θέμα της Εξόδου των Μακεδόνων από το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της ηρωίδας  Вера Фотева-Βέρα Φότεβα, η οποία αντικατοπτρίζει τα μάταια ιδεώδη και τα βάσανα ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος στο τέλος απομένει χωρίς την πατρική του γη.
Ο σεναριογράφος της ταινίας Атанас Кировски-Άτανας Κίροβσκι, δήλωσε ότι αν και φαίνεται εύκολη εργασία η γραφή σεναρίου με βάση πραγματικό χαρακτήρα, στην ουσία δεν είναι καθόλου απλό να χτιστεί σενάριο βασιζόμενο σε πραγματικά γεγονότα.
„Луѓе без земја“ επεξεργάζεται ένα περίπλοκο θέμα, σχετικά με τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα, ένα τμήμα της ελληνικής αλλά και της μακεδόνικης ιστορίας. ,,Έγραψα το σενάριο αυτό ως χρέος προς τον παππού μου Άτανας Κίροβσκι-Μπόζζιν, ο οποίος ήταν λοχαγός του ΕΛΑΣ και έπειτα διοικητής της λαικής χωροφυλακής του Δημοκρατικού Στρατού,, εξήγησε ο Κίροβσκι.
Η ταινία θα προσπαθήσει να διασαφηνήσει ιστορικές καταστάσεις, οι οποίες εώς και σήμερα παρέμειναν ανεξήγητες.
χρησιμοποιήθηκαν έγγραφα αρχείων από περισσότερα κράτη, όπως και κινηματογραφημένα κομμάτια τα οποία εικονίζουν γεγονότα της ζωής του κυρίου προσώπου, της Фотева, τα οποία γεγονότα συνέβαιναν στα βουνά του Άσκιου, Βίτσι και Γράμου, στα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, αλλά και στην Ρωσία, όπου αυτή φυλακίστηκε και μετά δυόμιση χρόνια στις φυλακές της Μόσχας, στάλθηκε στην Σιβηρία.
Οι δημιουργοί του „Луѓе без земја“ επιθυμούν να προβάλουν την ταινία και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να μπορέσουν να παρουσιάσουν την αλήθεια για τον Εμφύλιο πόλεμο, ακριβώς στα μέρη όπου συνέβει.
Στην ταινία περιλαμβάνονται επίσης και αυθεντικά κινηματογραφικά υλικά από τη Δημ.Μακεδονίας και την Ελλάδα, όπως και συνεντεύξεις με τη Вера Фотева.
Αξίζει να βρείτε την ταινία και να τη δείτε!!

- Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την μηνιαία μακεδονική εφημερίδα NOVAZORA, Ιανουάριος 2012.

  = = = =

Bίντεο στο διαδίκτυο με την ЕВДОКИЈА (ВЕРА) ФОТЕВА από το κανάλι του youtuber televizijasonce: http://youtu.be/qz6yvijJgZc

 

 

Διαβάστε επίσης στη NOVAZORA:

- Για το βιβλίο της Βέρα Φότεβα με τίτλο “Патот за дома” (Πάτοτ ζα ντόμα - Ο δρόμος για το σπίτι) http://novazora.gr/arhivi/4390

Το βιβλίο της Βέρα Φότεβα τίτλο “Патот за дома” (Πάτοτ ζα ντόμα-Ο δρόμος για το σπίτι)

 

- Για τη ζωή της Βέρα Φότεβα http://novazora.gr/arhivi/1104 

Φωτογραφία της ЕВДОКИЈА (ВЕРА) ФОТЕВА σε νεαρή ηλικία.

Φωτογραφία της ЕВДОКИЈА (ВЕРА) ФОТЕВА σε νεαρή ηλικία.

1 σχόλιο: