Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Η μακεδόνικη οργάνωση Македонско Меѓународно Движење за Човекови Права (Μακεδονικό Διεθνές Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)-MHRMI, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, η οποία μαζί με την μακεδόνικη οργάνωση Австралиски Македонски Комитет за Човекови Права (Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)-AMHRC, αποτελούν τους κύριους χορηγούς των δραστηριοτήτων του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα-Виножито, προσκάλεσε σε επίσκεψη τον συντάκτη της Νόβα Ζόρα και μέλος του προεδρείου του Ουράνιου Τόξου, Δημήτρη Ιωάννου, με σκοπό τη γνωριμία από κοντά με τους χιλιάδες Μακεδόνες μετανάστες στη μακρυνή αυτή χώρα.

Η επίσκεψη διέρκησε από τις 27 Σεπτεμβρίου εώς και τις 5 Οκτωβρίου 2012 και οι εντυπώσεις ήταν

πέρα κάθε προσδοκίας. ,,Εδώ στον Καναδά είμαστε αναγνωρισμένοι ως Μακεδόνες και απολαμβάνουμε όλα τα δικαιώματα ως τέτοιοι,, δήλωσε ο πρόεδρος της μακεδόνικης οργάνωσης Бил Николов-Μπιλ Νίκολοβ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Желево,Леринско-Ζζέλεβο,Λέρινσκο (Ανταρτικό Φλώρινας). Και όντως έτσι ήταν τα πράγματα. Στον Καναδά ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 200.000 Μακεδόνες, από όλα τα τμήματα της Μακεδονίας, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας. Υπάρχουν μακεδόνικοι συλλόγοι και εκκλησίες σχεδόν σε κάθε πόλη αυτής της τεράστιας χώρας, μακεδόνικα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, αίθουσες εκδηλώσεων, μακεδόνικοι τηλεοπτικοί σταθμοί και ραδιοφωνικές εκπομπές, προγράμματα εκμάθησης της μακεδόνικης γλώσσας, μακεδόνικα εστιατόρια και ταβέρνες, μακεδόνικες πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και επιχειρηματικές οργανώσεις, μέχρι και μακεδόνικα νεκροταφεία.

Ο Καναδάς αναγνωρίζει τους Μακεδόνες ως ξεχωριστή εθνότητα και επίσης αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα.

Επίσης, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών από κάθε χωριό, πολλοί είναι και οι συλλόγοι χωριών, οι οποίοι διοργανώνουν μακεδόνικες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με σκοπό να διατηρήσουν και αναπτύξουν τη μακεδόνικη παράδοση, γλώσσα και γενικά τη μακεδονικότητά τους. Οι συλλόγοι των χωριών Баница-Μπάνιτσα (Βεύη), Буф-Μπουφ (Ακρίτας),  Арменско-Άρμενσκο (Άλωνα), Неволани-Νεβόλανι (Σκοπιά), Ракита-Ράκιτα (Ολυμπιάδα), Желево-Ζζέλεβο (Ανταρτικό) κτλ. είναι κάποιοι από τους μεγαλύτερους.

Πολλοί είναι επίσης και οι επιτυχημένοι Μακεδόνες επιχειρηματίες και πολιτικοί, επιφανείς πολίτες της χώρας και σημαντικοί παράγοντες της ανάπτυξής της. Κόστα Στάνγουικ (καταγωγή από Άρμενσκο-Άλωνα Φλώρινας), Τζων Μπίτοβ (καταγωγή από Γκάμπρεςς-Γάβρο Καστοριάς), Μίντσσε Τάσσεβ Όστας (καταγωγή από Έμπορε-Εμπόριο Εορδαίας), Άντρεα Πέικοβ (καταγωγή από Ντέμπρετς-Αναρράχη Εορδαίας), κ.α.

Πολλοί είναι επίσης και οι επιτυχημένοι αθλητές, με γνωστότερο τον καλύτερο παίχτη του δημοφιλέστερου αθλήματος του Καναδά, του χόκεϋ επί πάγου, τον Στιβ Στάμκος (από Άρμενσκο-Άλωνα), όπως και τον Μάικ Ζιγκομάνης (από τη Μπάνιτσα-Βεύη), ενώ ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της καναδικής ποπ μουσικής είναι και η Αλίσια Στάμκος (επίσης καταγωγή από Άρμενσκο-Άλωνα Φλώρινας).

Η περιοδεία αυτή στις μακεδόνικες κοινότητες του Καναδά περιλάμβανε περισσότερες επισκέψεις σε διάφορες πόλεις και επίσης διάφορες συναντήσεις και ενημερώσεις, όπως και μακεδόνικο χορό. Ο χορός διοργανώθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του μακεδόνικου ναού Σβέτι Κλίμεντ Όχριτσκι και η επιτυχία του ήταν τεράστια. Πλήθος κάσμου παρεβρέθηκε για να ακούσει από το Δημήτρη Ιωάννου νέα από τις πατρικές εστίες τους, νέα από το Ουράνιο Τόξο και τη Νόβα Ζόρα και να διασκεδάσει με μακεδόνικο τρόπο ως αργά τη νύχτα. Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική.

Την επόμενη μέρα, η αποστολή παρεβρέθηκε σε ανοιχτή συνάντηση στην πόλη Ουίνσδορ, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Μακεδόνων. Μετά την επικοδομιτική αυτή συνάντηση, ο σύλλογος του χωριού Μπουφ, διοργάνωσε πικ νικ σε μια Μπούφσκο Σέλοπανέμορφη τοποθεσία δίπλα σε μια λίμνη, την οποία τοποθεσία έχει αγοράσει και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις του συλλόγου αυτού. Το μέρος έχει ονομαστεί Μπούφσκο Σέλο. Η συγκίνηση μεγάλη. Οι συζητήσεις χωρίς σταματημό!

Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, η αποστολή βρέθηκε στην πρωτεύσουσα της χώρας, Οττάβα, όπου είχε μια σειρά επισήμων συναντήσεων με διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά και όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η ελληνική πολιτική στους Μακεδόνες μετανάστες του εξωτερικού, με αφαιρέσεις ιθαγένειας, απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα κτλ. Έπειτα την αποστολή φιλοξένησε ο παγκοσμίου φήμης πλαστικός χειρούργος Λέφτερ Μάντσσε (με καταγωγή σπό το χωριό Ζαγκορίτσσανι,Κόστουρσκο/Βασιλειάδα Καστοριάς).

Την επόμενη μέρα η μακεδόνικη αποστολή είχε ανοιχτή συνάντηση με Μακεδόνες του Τορόντο και την επόμενη ταξίδεψε στην πόλη Χάμιλτον, όπου την υποδέχτηκε η εκεί μακεδόνικη κοινότητα και ο πρόεδρός της Στέφο Μάσεβ, με καταγωγή από το χωριό Βρμπενι (Ξυνό Νερό Φλώρινας). Η ενημερωτική συνάντηση, μετά τη λήξη της, μετατράπηκε σε μακεδόνικο χορό και όλοι διασκέδασαν με την συνοδεία μακεδόνικων χορών και τραγουδιών της ορχήστρας ,,Ντέτσα οντ Μπουφ,, [Boys from Bouf].

Ήταν μια πολύ επικοδομητική επίσκεψη, η οποία έδωσε δύναμη και κουράγιο και στους μεν και στους δε, για να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αναγνώριση και τα δίκαια των Μακεδόνων της Ελλάδας.

,,Δεν απαρνηθήκαμε τη μακεδονικότητά μας όταν μας εκδίωκαν με όλα τα μέσα στην Ελλάδα, δεν την απαρνηθήκαμε ούτε στο μακρυνό Καναδά. Βαδίζουμε μπροστά. Όλος ο κόσμος πλέον αναγνωρίζει τους Μακεδόνες,, δήλωσαν τα μέλη της μακεδόνικης οργάνωσης κατά τον αποχαιρετισμό στο αεροδρόμιο του Τορόντο.

ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012  http://novazora.gr/arhivi/6646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου