Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

Μαζάουερ: πολιτικά ανίσχυρη η Ελλάδα στο μακεδονικό ζήτημα

 

Мазауер: политички немоќна Грција околу македонското прашање

 Μαζάουερ: πολιτικά ανίσχυρη η Ελλάδα στο μακεδονικό ζήτημα

O Μαρκ Μαζάουερ είναι Βρετανός ιστορικός, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το έργο του «Θεσσαλονίκη, Πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950». Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Η αυτοκρατορία του Χίτλερ» και κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Απόσπασμα από συνέντευξη στον Μάρκο Καρασαρίνη. Διατηρείται το πρωτότυπο κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΒΗΜagazino» της 1ης Νοεμβρίου 2009.

Ένα μικρό επεισόδιο στο τελευταίο βιβλίο σας αναφέρεται στην απόφαση των Γερμανών στην Αλσατία να μεταφράσουν τα γαλλικά ονόματα σε γερμανικά. Οι γλωσσικές διαμάχες που ενέσκηψαν μου θύμισαν τη διάσταση μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ (sic) για την επίσημη ονομασία της δεύτερης.
«Τα ονόματα είναι εξαιρετικά ισχυρά. Το πώς και τι ονομάζει κανείς αποτελεί μια προσπάθεια να επιβάλει την εξουσία του. Η δυσκολία στην περίπτωση της “Μακεδονίας” είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη ισχύ στην αγορά της πολιτικής ώστε να επιμείνει στη δική της επιλογή, με αποτέλεσμα, αν θέλετε την άποψή μου, η ισχύουσα επίσημη πολιτική να καθυστερεί άλλα πράγματα και να σπαταλά το πολιτικό της κεφάλαιο. Προσωπικά, νομίζω ότι το ζήτημα είναι απλό, ας λένε τον εαυτό τους όπως θέλουν, ας ονομάζονται “Μακεδονία”, άλλωστε ήδη έτσι λέγονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρόκειται να τους μπερδέψει κανείς με την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας».

Είναι η περίπτωση της πΓΔΜ (sic) ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημιουργίας εθνικών κρατών; Με «δάνεια» από το παρελθόν;
«Τα έθνη-κράτη λειτουργούν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Η περίπτωση της “Μακεδονίας” ως κράτους είναι απλώς η τελευταία σε μια μακρά ακολουθία οικοδόμησης εθνών στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε με την Ελλάδα».

Θα συμφωνήσετε όμως ότι ο εθνικισμός στα Βαλκάνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, την ίδια μάλιστα στιγμή που οι περισσότερες κοινωνίες στην περιοχή γίνονται πολυπολιτισμικές.
«Έχετε δίκιο. Και αποτελεί ειρωνεία. Διότι αν ακολουθήσει κανείς με προσήλωση το όνειρο της εθνικής αγνότητας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ζήσει σε μια μεσαιωνική οικονομία. Ο λαϊκισμός βέβαια της εθνικής αγνότητας μπορεί να επικρατήσει. Όταν όμως οι πολιτικοί που τον ασκούν έρθουν αντιμέτωποι με τις επιλογές που κυκλοφορούν στο εσωτερικό μιας κοινωνίας αντιλαμβάνονται ότι οι άνθρωποι θέλουν άλλα πράγματα. Και όλα αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους».

http://novazora.gr/arhivi/7006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου