Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ EFA – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

 

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - European Free Alliance (EFA)

Το Ουράνιο Τόξο / Виножито και η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού / Дом на Македонската Култура  συμμετείχαν στην κοινή γενική συνέλευση του ευρωπαικού πολιτικού κόμματος Ευρωπαική Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) και του ιδρύματος Centre Maurits Coppieters (CMC) που διεξήχθη από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Μεράν του Νοτίου Τιρόλου.

Το Ουράνιο Τόξο συμμετείχε ενεργά στην κατάρτιση του πολιτικού μανιφέστου της EFA ενόψει και των Ευρωεκλογών του Μαίου 2014, επιτυγχάνοντας ειδική  αναφορά στην προστασία των μη επίσημα αναγνωρισμένων γλωσσών μέσα στην Ε.Ε., μια από τις οποίες είναι και η μακεδονική.

Γενική συνέλευση του ευρωπαικού πολιτικού κόμματος Ευρωπαική Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) και του ιδρύματος Centre Maurits Coppieters (CMC) που διεξήχθη από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Μεράν του Νοτίου Τιρόλου. 
Το νέο προεδρείο του κόμματος δεσμεύτηκε επίσης ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα (αλλά και στη Βουλγαρία) για εισαγωγή των μακεδονικών στην δημόσια εκπαίδευση και στην προώθηση των δίγλωσσων επιγραφών, στις περιοχές όπου ζουν Μακεδόνες.
 
Ο εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου ενημέρωσε τη γενική συνέλευση για τις τελευταίες εξελίξεις και το σχετικο επίσημο αίτημα του πρόεδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης/Овчарани Панде Ашлаков-Πάντε Ασλάκοβ.
Ο πρόεδρος της EFA Ερίκ Ντεφόρτ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ελληνικές αρχές θα ανταποκριθούν επιτέλους θετικά στο αίτημα των Μακεδόνων και υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση αρνητικής ή μη απάντησης, το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές της EFA.

Γενική συνέλευση του ευρωπαικού πολιτικού κόμματος Ευρωπαική Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) και του ιδρύματος Centre Maurits Coppieters (CMC) που διεξήχθη από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Μεράν του Νοτίου Τιρόλου.

Ανάλογα θετικά μηνύματα εισέπραξε και η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού απο τους εταίρους της στο ίδρυμα CMC. Iδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ενημέρωση του εκπροσώπου της Στέγης προς τη Γενική Συνέλευση αναφορικά με τις αιτήσεις Μακεδόνων να τους επιστραφούν τα παλαιά μακεδονικά τους ονοματεπώνυμα. Το προεδρείο του CMC υποσχέθηκε την αμέριστη στήριξη του στην προσπάθεια μαζικοποίησης των αιτημάτων αυτών, ώστε το ελληνικό κράτος να βρεθεί μαζικά υπόλογο για άρνηση ενός θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος. Συζητήθηκαν επίσης πιθανές κοινές πολιτιστικές δράσεις στις περιοχές όπου κατοικούν Μακεδόνες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Το Ουράνιο Τόξο ζήτησε από το νέο Γραφείο της EFA  να εξετάσει την αναθεώρηση της διαδικασίας εκλογής ώστε να αντικατασταθεί το υπάρχον σύστημα με απευθείας εκλογή των μελών του Γραφείου από την Γενικη Συνέλευση, χωρίς προαπαιτούμενα και χρίσματα. Πρόκειται για μια πρόταση που προάγει την δημοκρατία μέσα στο κόμμα και η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό απο τη Γενική Συνέλευση. Το νεοεκλεγέν Γραφείο δεσμεύτηκε να φερει το θέμα ενώπιον της ερχόμενης Γενικής Συνέλευσης στην Γαλικία.

Υπενθυμίζεται ότι τις εργασίες της κοινής Γενικής Συνέλευσης EFA και CMC παρακολούθησαν 150 σύνεδροι απο 16 κράτη- μέλη και υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Η επόμενη χρονιά είναι μια από τις πλέον σημαντικές για το κίνημα της αυτοδιάθεσης των ευρωπαικών λαών, καθώς Σκωτία και Καταλωνία αναμένεται μέσω δημοψηφισμάτων να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία αντίστοιχα ενώ ήδη προετοιμάζονται για κάτι αντίστοιχο η Φλάνδρα (Βέλγιο) και το Νότιο Τιρόλο (Ιταλία).

Σημαντικές εξελιξεις θα υπάρξουν επίσης και στο θέμα της προστασίας και ανάπτυξης των μειονοτικών και λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών, με μια σειρά εκδηλώσεων που ήδη προετοιμάζονται για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, στις 25 Σεπτεμβρίου.

= = = =

http://novazora.gr/arhivi/7853

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου