Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2013

«Γκολ και ξύλο» από τον ΠΑΟΚ με αγάπη

 

Πηγή: ΑΥΓΗ

Η φράση «γκολ και ξύλο» είναι ευρέως γνωστή στις κερκίδες και μόνιμη απειλή των οπαδών προς τους αντιπάλους. Είναι μια φράση, κλισέ στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών, όπου δεν αρκεί μόνο το γκολ της νίκης, αλλά πολλές φορές απαιτείται και η διά της βίας καθυπόταξη της αντίπαλης εξέδρας. Εδώ και λίγες ημέρες «παίζει» στο Διαδίκτυο ένα ιδιότυπο ντέρμπι μεταξύ των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ και της Χ.Α.

Ενός κόμματος που ανέκαθεν προσπαθούσε να παρεισφρήσει στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών και ενός συνδέσμου που θεωρείται ως το πλέον σκληρό καρύδι των ελληνικών γηπέδων. Με αφορμή το περιστατικό του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Κάτσε, η Χ.Α. θεώρησε σκόπιμο να κάνει υποδείξεις προς τη διοίκηση και μαθήματα πατριωτισμού τους φιλάθλους της προσφυγικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση των φιλάθλων ήταν άμεση. Μέσω αποστομωτικών ανακοινώσεων της «Θύρας 4» η Χ.Α. έφαγε ένα τσουβάλι γκολ σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μόνο που στη λογική της εξέδρας τα γκολ δεν είναι ποτέ αρκετά. Η Χ.Α. έκανε το λάθος να παίξει μπάλα σε ένα πολύ δύσκολο και αφιλόξενο γι' αυτήν γήπεδο. Αν το βράδυ της Τρίτης κάποιοι χρυσαυγίτες είχαν την άνεση να υψώσουν τα ναζιστικά τους πανό στο Καραΐσκάκη κατά τη διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος, στην Τούμπα τα πράγματα αποδείχτηκαν πιο ζόρικα γι' αυτούς.

Το απόγευμα της Τετάρτης μετά τα γκολ των γραπτών ανακοινώσεων, ήρθε και το δεύτερο ημίχρονο που ως είθισται σε αυτούς τους χώρους, είναι το ξύλο. Έντρομα τα μέλη της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη πήραν τηλέφωνο την αστυνομία να τους σώσει από την επιδρομή που οργάνωσε ομάδα εξαγριωμένων οπαδών που επιτέθηκε στα γραφεία τους. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν με κάθε επισημότητα στα γραφεία του ναζιστικού κόμματος καθώς φορούσαν φανέλες και κασκόλ της ομάδας τους, θέλοντας να βάλουν με αυτό τον τρόπο την υπογραφή τους στην επίθεση. Όσοι είχαν προειδοποιήσει τη Χ.Α. πως θα βγει χαμένη από αυτό το παιχνίδι επαληθεύτηκαν.

Η ριζοσπαστικοποίηση και ο αντιφασισμός που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στον χώρο του οπαδικού κινήματος έχουν βγάλει πάμπολλες κόκκινες κάρτες στους ναζί των γηπέδων. Ελάχιστες -αλλά ουδόλως τυχαίες- είναι πλέον οι εξέδρες που τους ανέχονται στα ελληνικά γήπεδα. Όπου αλλού έχουν δοκιμάσει να παίξουν μπάλα, έχουν εισπράξει και τις ανάλογες απαντήσεις. Ας κόψουν λοιπόν την μπάλα και ας ασχοληθούν με τη διανομή πεπονιών, που τους πάει και καλύτερα.

Αντιφασίστας οπαδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου