Σάββατο, Νοεμβρίου 01, 2014

Κυκλοφόρησε το φύλλο Νοεμβρίου 2014 της Νόβα Ζόρα

 

Κυκλοφόρησε το φύλλο Νοεμβρίου 2014 της Νόβα Ζόρα.

Released the edition of Nova Zora November 2014.

Објави издание на Нова Зора Ноември 2014 година.

http://www.novazora.gr/

Κυκλοφόρησε το φύλλο Νοεμβρίου 2014 της Νόβα Ζόρα. ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

 

ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

Στις 9 Νοεμβρίου 2014 είμαστε όλοι Καταλανοί!

Η Καταλονία (ή Καταλωνία) είναι μία από τις 17 αυτόνομες περιοχές (ισπ. Comunidades Autónomas) που απαρτίζουν το Βασίλειο της Στις 9 Νοεμβρίου είμαστε όλοι Καταλανοί!Ισπανίας. Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Βαρκελώνη.

Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία. Στα εδάφη αυτά κατοικούν ιστορικά, κατά συντριπτική πλειονότητα, Καταλανοί, οι οποίοι είχαν κάποτε συστήσει και το Πριγκιπάτο της Καταλονίας.

Η Αυτόνομη Περιοχή της Καταλονίας απολαμβάνει εκτεταμένης αυτονομίας από το ισπανικό κράτος, έχει δική της Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, δικαιώματα συλλογής φόρων. Επίσημες γλώσσες είναι τα καταλανικά, ισπανικά και τα αρανικά. Οι Καταλανοί έχουν μακριά ιστορία καταλανικής εθνικής υπόστασης έως τον 18ο αιώνα που καταλύθηκε οριστικά το καταλανικό κράτος (Generalitat, Ζενεραλιτάτ).

Στις εκλογές που έγιναν στη Καταλονία τον Νοέμβριο του 2012, σχεδόν το 80% των κομμάτων που εκλέχθηκαν στο τοπικό κοινοβούλιο είχαν Στις 9 Νοεμβρίου είμαστε όλοι Καταλανοί!εκπεφρασμένη άποψη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος που θα επέτρεπε στον καταλανικό λαό να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ισπανία ή να συνεχίσει σε ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος. Ένα μήνα αργότερα, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν στην ημερομηνία διεξαγωγής που ορίσθηκε για την 9η Νοεμβρίου 2014. Έκτοτε, όλοι οι μηχανισμοι του κεντρικού ισπανικού κράτος αποδύθηκαν σε μια λυσσαλέα προσπάθεια να εμποδίσουν τον καταλανικό λαό να εκφραστεί δεσμευτικά, ξέροντας ασφαλώς ότι η ετημηγορία του θα είναι καταδικαστική γι’ αυτούς.

Παρόλες τις απαγορεύσεις και τους πρωτοφανείς εκφοβισμούς, ίδιον όλων των αντιδημοκρατικών καθεστώτων όπως το ισπανικό και το ελληνικό, οι Καταλανοί δεν λύγισαν και θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία.
Στηρίζοντάς τους, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο δε στηρίζει μόνο το δικαίωμα τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους αλλά δίνει το δικό της αγώνα για μια δημοκρατική Ευρώπη που θα σέβεται το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση.
Ο αγώνας των Καταλανών είναι και αγώνας των Μακεδόνων αλλά και όλων των δημοκρατικών Ελλήνων πολιτών. Στις 9 Νοεμβρίου είμαστε όλοι Καταλανοί!

http://novazora.gr/arhivi/11095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου