Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2015

ΠΟΝΤΙΟΜΑΧΟΙ, ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ

 

Ταυρομάχοι είναι αυτοί
που αγωνίζονται απέναντι σε ταύρο,
αυτοί που σκοπό έχουν
να θανατώσουν τον ταύρο

Ταυρομάχοι είναι αυτοί που αγωνίζονται απέναντι σε ταύρο, αυτοί που σκοπό έχουν να θανατώσουν τον ταύρο

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας κωμικός ηθοποιός ποντιακής καταγωγής περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν, έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα REAL NEWS (Φύλλο 8 Νοέμβριου 2015) διαμαρτυρόμενος για τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που έθεσε το ερώτημα σχετικά με τον εάν ήταν Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση η σφαγή των Ποντίων από τους Τούρκους το 1914 έως το 1922.

Δεν θα ασχοληθούμε με το τον εάν ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση η σφαγή των Ποντίων από τους Τούρκους. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ασχοληθούν και να αποφανθούν οι ειδικοί επιστήμονες για τα θέματα αυτά (σ’ αυτό έχει δίκιο ο Νίκος Φίλης -όπως και να ‘χει οι εύστοχες δηλώσεις Φίλη αποτελούν “τροφή” για προβληματισμό και γόνιμη συζήτηση).

Θα ασχοληθούμε με λεξικολογικές επισημάνσεις που λένε αλήθειες, συγκεκριμένα με μια πολύ ενδιαφέρουσα φράση στο άρθρο του Χάρρυ Κλυνν οποίος μεταξύ άλλων, γράφει:

«Οι Τούρκοι αρνούνται… Και έχουν λόγους να αρνούνται… Οι Έλληνες, όμως, Ποντιομάχοι γιατί;»

Οι Τούρκοι αρνούνται… Και έχουν λόγους να αρνούνται… Οι Έλληνες, όμως, Ποντιομάχοι γιατί;

Τι εννοεί ο Χάρρυ Κλυνν όταν λέει Ελληνες… Ποντιομάχοι στο άρθρο του στη REAL NEWS;

Προφανώς με τον όρο Ποντιομάχους εννοεί τους Έλληνες που μάχονται εναντίων των Ποντίων και σ’ αυτό το σημείο έχει δίκιο ο Χάρρυ Κλυνν, ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί γενοκτονία ή εθνοκάθαρση τη σφαγή των Ποντίων από τους Τούρκους.

Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Τι είναι οι Μακεδονομάχοι;

Είναι προφανές ότι οι Μακεδονομάχοι είναι οι Έλληνες που μάχονταν εναντίων των Μακεδόνων ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί γενοκτονία ή εθνοκάθαρση η σφαγή των Μακεδόνων από τους Έλληνες στις αρχές του 20ου αιώνα καθώς και μετά τον ελληνικό εμφύλιο με το λεγόμενο «παιδομάζωμα» ή «παιδοσώσιμο» το οποίο στην ουσία ήταν βίαιος ξεριζωμός Μακεδόνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Αυτές οι λεξικολογικές επισημάνσεις ας αποτελέσουν “τροφή” για προβληματισμό και γόνιμη συζήτηση στα πλαίσια πολιτικής και ελεύθερης έκφρασης. Χωρίς να είμαστε ειδικοί επιστήμονες επί του θέματος μπορούμε να έχουμε άποψη. Στείροι αναθεματισμοί περί “αρνητών” γενοκτονιών εναντίων όσων διατυπώνουν διαφορετική άποψη δεν έχουν θέση σε δημοκρατικό διάλογο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου